Cum să economisești energie electrică

lămpi economice

Din păcate, nimeni nu poate realiza economii de energie doar prin apăsarea unui buton sau a unui comutator. Desigur, puteți opri complet alimentarea cu energie electrică, dar cât timp va locui o persoană într-un apartament deconectat de la curent? Este puțin probabil să se potrivească cuiva, așa că întrebarea cum să economisiți electricitatea acasă este de mare îngrijorare pentru mulți.

Plata facturilor la electricitate este unul dintre cele mai scumpe articole din bugetul familiei. Cu toate acestea, rădăcinile acestei probleme se află nu atât în tarifele tot mai mari, cât în noi înșine.

Altcineva trăiește la modă veche, fără să se gândească cu adevărat la economisire, dar fără a uita, uneori, să cităm ca exemplu vremurile socialismului aproape dezvoltat, când un kWh la noi costa patru copeici. Și cineva pur și simplu nu-și împovărează creierul cu această problemă, dar cu regularitate o dată pe lună intră în groază sălbatică când vede „verdictul" scris în plată.

Cum să minimizăm costurile cu energia electrică? Luați în considerare metodele dovedite și cele mai eficiente.

Obiceiul de a economisi

Acesta este probabil cel mai eficient mod de a evita costurile de energie de neiertat și va reduce semnificativ costul plății facturilor.

Lăsați încărcătorul în priză câteva zile până în momentul în care bateria telefonului mobil care și-a epuizat resursa își amintește de existența sa? Cât de des uiți de existența televizorului, care rămâne aprins în timp ce ești ocupat în bucătărie sau faci baie? Întotdeauna stingi lumina în spatele tău sau afli brusc dimineața că lumina de la toaletă a fost aprinsă toată noaptea?

Dar nu este atât de dificil nu numai să faci televizorul puțin mai silențios, ci să-l închizi complet atunci când vorbești la telefon sau, uneori, să te bucuri de liniște în timp ce faci curățenie în apartament, fără să dansezi la centrul de muzică exploziv!

Acestea sunt doar câteva exemple. Dar dacă astfel de situații se repetă sistematic, atunci chiar și ele vor fi suficiente pentru a obține un răspuns exhaustiv la întrebarea de ce trebuie să plătești atât de mult pentru electricitate.

Lămpi LED și fluorescente cu economie de energie

Lămpi cu LED, sunt și surse de lumină LED. Se simte că această clasă de dispozitive a apărut serios și de mult timp. Principalul lor avantaj constă în faptul că aceste dispozitive demonstrează un efect economic fără precedent. Dar mai întâi lucrurile.

Nu sunt ieftine. Perioada de rambursare a unui astfel de bec este în medie de un an și jumătate. Impresionantă este durata de viață, care este de 12 ani, și consumul de energie foarte scăzut în comparație cu o lampă cu incandescență. Astfel, pentru primul an și jumătate, un astfel de bec din apartament va funcționa de la sine. Dar în următorii zece ani și ceva, va trebui să plătiți doar pentru energia electrică consumată de lampa LED. Și aceasta este de câteva ori mai puțin decât „mănâncă" oricare dintre becurile incandescente. Este ceva de gândit aici!

Lămpile cu LED oferă economii uimitoare de energie, dar în viitor. Dacă decideți să începeți să economisiți chiar acum, mergeți la orice magazin de produse electrice. Acolo vi se vor oferi o mulțime de opțiuni pentru becuri cu economie de energie. Acordați atenție lămpilor fluorescente. Ele vin într-o varietate de forme și dimensiuni. Alegeți dispozitivele care se potrivesc consumului dvs. de energie. În comparație cu lămpile cu LED, acestea sunt mult mai ieftine, dar pot reduce semnificativ și consumul de energie.

becuri curate

Praful care se depune pe becuri este capabil să „mâncă" până la 20% din fluxul luminos. De obicei, primul gând care îți vine în minte atunci când vezi becuri cu lumină slabă este să le înlocuiești cu surse de lumină noi, mai puternice.

O astfel de decizie nu strălucește cu raționalitate. Pentru „wați" suplimentari trebuie să plătiți. Dar pentru a șterge becurile din praf cu propriile mâini, nimeni nu va lua bani de la tine. Deși nu poți scăpa de unele becuri. În același timp, va trebui să ștergeți bine lămpile de tavan. Dar ce economii! Acum vei plăti cu cel puțin 20% mai puțin pentru iluminarea casei tale!

Funcționarea corectă a aparatelor de uz casnic

Un bun ajutor pentru economisirea energiei electrice va fi manualul de instrucțiuni pentru aparatul de uz casnic de la producător. Sunt întotdeauna indicate modurile optime de funcționare a echipamentelor cu un studiu amănunțit al problemei economisirii energiei electrice.

Deci, de exemplu, un punct foarte important în funcționarea mașinii de spălat este alegerea corectă a programului de spălare. În caz contrar, până la 30% din electricitate se va pierde inutil. De asemenea, motivele pentru funcționarea ineficientă, din punct de vedere al economisirii energiei, a mașinii de spălat rufe sunt încărcarea acesteia excesivă sau, dimpotrivă, insuficientă. În acest caz, pierderile pot ajunge la 15% sau mai mult.

Folosirea vaselor care nu se potrivesc cu dimensiunea arzatorului aragazului electric contribuie la pierderea a pana la 10% din energie electrica. Prin urmare, pentru a evita costurile inutile cu energia electrică, selectați tigăi și oale cu un diametru de fund egal sau puțin mai mare decât dimensiunile arzătorului.

Unele mici probleme legate de funcționarea electrocasnicelor tale pot fi rezolvate singur. Dacă observați orice abateri în funcționarea frigiderului, verificați dacă lățimea spațiului dintre peretele din spate și peretele bucătăriei corespunde valorii indicate în instrucțiuni. Dacă nu, corectați distanța. În plus, nu uitați să îndepărtați praful din schimbătorul de căldură al frigiderului și să îl dezghețați sistematic.

Încercați să poziționați inițial frigiderul astfel încât să nu fie adiacent radiatoarelor, radiatoarelor și să nu fie expus la lumina directă a soarelui. De asemenea, frigiderului chiar „nu-i place" atunci când în el sunt introduse oale și alte recipiente pentru alimente care nu au avut timp să se răcească la temperatura camerei. O astfel de „violență" face ca frigiderul să funcționeze mai intens și, în consecință, să consume mai multă energie electrică. În plus, evaporarea abundentă a alimentelor calde contribuie la formarea intensivă a gheții.

Poate că nu vă mai place modul în care funcționează fierbătorul electric. Verificați-l pentru calcar. Dacă este prezent, atunci îndepărtați-l. Depunerile de minerale de pe pereții interiori ai dispozitivului nu numai că încetinesc procesul de încălzire a apei, dar cresc și consumul de energie.

Și nu neglijați noutățile din domeniul electrocasnicelor. Nu vă refuzați achiziționarea unui vas termic. Acest hibrid uimitor de fierbător electric și termos este incredibil de economic, deoarece vă permite să mențineți o temperatură a apei în intervalul 60-95 ° C pentru o perioadă lungă de timp, fără a consuma energie electrică.

În orice caz, atunci când achiziționați un aparat electric, decideți în primul rând cărei clase de eficiență energetică îi aparține. Cele mai economice dispozitive sunt însoțite de o etichetă cu litera A, A +, A ++, A +++.

Modul standby nu este o garanție a economiilor

În unele tipuri de aparate electrocasnice, cum ar fi computerele, televizoarele, aparatele stereo, este prevăzut un mod „standby". Dar asta nu înseamnă că tehnologia nu mai funcționează. Încă funcționează, fără a înceta să consume energie electrică, însă, într-un regim mai puțin intensiv.

Dacă acest lucru se practică zile, săptămâni, luni, atunci despre ce fel de economii putem vorbi în acest caz? O garanție completă că echipamentul dumneavoastră nu consumă energie electrică este doar ștecherul scos din priză.

Înlocuire cablaj

Cablajul electric vechi poate cauza pierderi semnificative de putere. Prin urmare, înlocuirea sa în timp nu numai că se va justifica, dar va economisi semnificativ și la facturile de energie electrică.

Firele vechi acoperite cu o peliculă de oxid și afectate de coroziune electrochimică, „răsucire", contacte relaxate și oxidate în prize și suporturi de lămpi - toate cresc rezistența cablajului și provoacă pierderi inutile de electricitate.

De asemenea, merită să acordați atenție prelungitorilor, teurilor, dispozitivelor de protecție la supratensiune și altor dispozitive electrice utilizate. Verificați-le bine starea și minimizați numărul, dacă este posibil.

Pereți lumini, ferestre curate, jaluzele în loc de perdele

Abordați critic evaluarea spațiilor din casa dvs. Sunt suficient de usoare? Acordați atenție cât de curate sunt ferestrele dvs. și dacă există obstacole în calea luminii zilei sub formă de perdele și perdele care întunecă camera. S-ar putea să fie nevoie să schimbi ceva.

O modalitate bună de a economisi energie electrică este să umpleți spațiul de locuit cu lumină naturală cât mai mult posibil. Suprafețele de culoare deschisă, inclusiv pereții, tavanele, mobilierul, precum și ferestrele limpezi ca cristalul și jaluzelele elegante în loc de perdele gri, contribuie cel mai bine la acest lucru.

Astfel, vei putea prelungi orele de zi și vei elimina nevoia de surse de lumină consumatoare de energie prin ajustarea puterii sau cantității acestora. Și aceasta este o economie semnificativă de energie.

Izolarea termică a spațiilor

Toamna, iarna, primavara sunt cele mai costisitoare anotimpuri din punct de vedere al consumului de energie. Încălzirea centralizată nu este întotdeauna capabilă să satisfacă așteptările noastre și, prin urmare, trebuie să folosim aparatele de încălzire și, fără tragere de inimă, să plătim „voracitatea" acestora, urmărind între timp cum roata contorului se învârte vioi și vesel.

La ce fel de căldură, și chiar mai multe economii, trebuie să visezi dacă poți să bagi un deget prin crăpăturile ferestrelor tale? Aceasta, desigur, este o glumă și aș vrea să sper că nu totul este atât de neglijat. Dar, în orice caz, dacă ești serios în problema economisirii energiei electrice, trebuie rezolvată problema izolației termice a locuinței.

Izolarea este o mare afacere! Ferestrele închise ermetic cu geamuri termopan multistrat și izolația de înaltă calitate care protejează spațiile de frigul exterior vor face camerele din casa dumneavoastră calde, confortabile și eficiente energetic. Și cel mai important, nu îți va mai fi frică să plătești pentru electricitate.