Cum să economisești energie electrică în apartament?

Problema economisirii și reducerii cheltuielilor inutile este un subiect fierbinte pentru orice familie. Ea devine deosebit de relevantă în vremuri de criză și diverse blocaje economice. Deși recent, mai ales în țările occidentale, principala motivație pentru economisirea energiei electrice nu este problema economisirii bugetului familiei, ci grija pentru mediu sau demonstrarea tehnologiilor avansate.

imagine care simbolizează economisirea energiei

În realitățile noastre, totul este extrem de simplu și prozaic - încercați să optimizați consumul de energie electrică și folosiți fondurile astfel economisite pentru alte nevoi urgente. Nu este greu să începeți să economisiți, trebuie doar să vă dați seama o dată pentru totdeauna unde și cât de prețioși sunt cheltuiți kilowați.

Înțelegerea acestei probleme în cele din urmă va duce la acei pași logici care vor elimina cheltuielile inutile.

De ce este mai scumpă electricitatea?

Economia de piata este de vina pentru tot. Marile companii producătoare de energie electrică, majoritatea de stat, sunt concentrate pe extragerea de profituri în exces, pentru a realiza acest lucru nu ezită să folosească diverse trucuri și trucuri.

Anterior, nimeni nici măcar nu se gândea la necesitatea economisirii resurselor.

Acum, odată cu trecerea țării la șine pe piață, situația s-a schimbat dramatic. Politica de stat susține adesea structurile oligarhice care sunt mari contribuabili, uitând în același timp de oamenii de rând.

Motive obiective ale creșterii tarifelor:

 • Rezervele planetei nu sunt nesfârșite. În fiecare an, cantitatea de resurse energetice scade, iar costul producției lor crește. În economie, totul este interconectat - de exemplu, o creștere a prețului benzinei atrage automat o creștere a altor tarife, o creștere a inflației. Drept urmare, companiile producătoare de resurse energetice trebuie să majoreze tarifele pentru serviciile lor pentru a acoperi costurile și pentru a nu rămâne cu o pierdere.
 • Un alt motiv important pentru creșterea costurilor este faptul că există un număr mare de aparate electrice pe care oamenii le folosesc zilnic. Din acest motiv, stațiile de transformare funcționează la putere maximă. Cele mai multe dintre ele au fost puse în funcțiune în urmă cu mai bine de jumătate de secol și nu sunt proiectate pentru un astfel de volum de încărcături. Prin urmare, accidentele au loc din ce în ce mai des, iar reparația și renovarea acestor substații și linii electrice costă foarte mulți bani. Pentru a strânge fonduri în aceste scopuri, companiile sunt nevoite să ia o decizie atât de nepopulară precum majorarea tarifelor.

De ce este atât de important să economisim energie?

Oricât de banal ar suna, dar Pământul este casa noastră comună, iar resursele naturale de pe el nu sunt nelimitate, pe zi ce trece devin din ce în ce mai puține.

Iată câteva motive pentru care este important să economisiți resursele de energie:

 • din moment ce nimeni nu a anulat circulația substanțelor în natură, cu cât vom folosi mai puțin resursele naturale, inclusiv electricitatea, cu atât mai sigure vor fi pădurile și sursele de apă - dacă poluarea aerului nu se oprește, atunci măcar să scadă;
 • fiecare persoană poate contribui la conservarea resurselor naturale - râuri, lacuri, minerale, climă;
 • reducerea eliberării de substanțe nocive în mediu afectează în mod direct sănătatea națiunii;
 • beneficiul energiei electrice economisite va fi resimțit nu numai de o anumită familie, ci de întreaga umanitate în ansamblu.

Un fapt interesant: economisirea a doar 100 W poate economisi aproximativ 50 kg de cărbune, aproximativ 40 de litri de petrol sau mai mult de 30 de metri cubi de gaz natural.

Modalități legale de economisire a energiei electrice

Deoarece oamenii au fost întotdeauna faimoși pentru ingeniozitatea și invenția lor, există multe modalități de a economisi energie.

luarea citirilor contorului și economisirea energiei

Luați în considerare numai mijloacele legale:

 • Cel mai simplu și mai eficient mod este să stingi luminile în acele încăperi în care nu este necesar. Mai mult, ar trebui să se dezvolte un fel de reflex condiționat: dacă părăsiți camera mai mult de 5 minute, stingeți lumina. Diferenta o vei simti literalmente luna viitoare, cand pe chitanta va fi indicata o suma mult mai mica.
 • Schimbați becul. În loc de becuri convenționale cu incandescență, cumpărați unele care economisesc energie. Deși sunt mai scumpe, până la urmă, ca să zic așa, te vor economisi o sumă decentă la distanță lungă. Deoarece astfel de becuri practic nu se încălzesc, energia consumată este direcționată exclusiv către iluminat. De obicei servesc bine timp de 3-4 ani.
 • Cel mai adesea, oamenii nu sunt înclinați să schimbe simultan toate becurile cu becurile economice, ci doresc să efectueze o înlocuire treptată, pe măsură ce cele vechi eșuează. În acest caz, ar trebui să începeți din camera în care becurile funcționează mult timp.
 • Iluminare adecvată. Dacă corpurile de iluminat sunt curate, atunci, în consecință, ele luminează mai bine camera. Și asta, la rândul său, înseamnă că pot fi folosite lămpi mai puțin puternice. De asemenea, asigurați-vă că toate ferestrele sunt păstrate curate. Nu numai că este benefic în scopuri feng shui (se crede că aduce energii pozitive în casa ta), dar vă permite și să aprindeți luminile puțin mai târziu.
 • Utilizați iluminare combinată, adică atunci când iluminatul local este adăugat la iluminatul general (lămpi amplasate direct la locul de muncă). Cu alte cuvinte, în candelabru, nu aprindeți toate becurile în același timp, ci doar jumătate. În acest caz, lumina lipsă va fi compensată de o lampă de masă, aplice sau lampadare.
 • Izolație termică fiabilă. Măsurile luate pentru izolarea apartamentului vă vor oferi posibilitatea de a vă reduce semnificativ costurile cu energia. Cum? Este foarte simplu - vara nu trebuie să cheltuiți resurse pe aer condiționat, iar iarna - pe încălzire. Izolați toate ferestrele, etanșați toate fisurile și golurile și chiar mai bine (dacă este posibil) instalați geamuri cu geam dublu. De asemenea, luați toate măsurile pentru a izola ușa din față și mai ales podeaua.
 • Deconectați toate aparatele nefolosite de la priză. În mod neașteptat, dar adevărat - televizoarele, calculatoarele și chiar telefoanele mobile, puse la încărcare și uitate, continuă să consume energie electrică în modul „standby". Oprirea dispozitivului cu butonul principal nu înseamnă că consumul de energie a fost oprit. Urmărind aceste costuri de fundal, puteți economisi până la 10% din factura lunară.
 • Nu puneți frigiderul lângă aragaz. În acest caz, congelatorul va trebui să funcționeze mai intens și, în consecință, să consume mai multă energie.
 • Înlocuiți cablajul vechi care ar putea fi o sursă de curent irosit.
 • Folosiți ecrane reflectorizante de căldură. O simplă bucată de folie plasată în spatele bateriei vă va economisi mulți bani.

Economisiți bani cu aparate miraculoase

Un dispozitiv miracol nu este altceva decât un traductor. Cum funcționează o astfel de tehnică? Dispozitivul este angajat în faptul că transformă energia reactivă în activă.

Decodificarea acestei expresii inteligente poate fi următoarea: toate circuitele electrice conțin energie activă, dar în același timp există și energie reactivă care se irosește. Toate aparatele electrice (frigidere, televizoare, lămpi) consumă doar energie activă, iar energia reactivă, care nu participă la acest proces, este totuși luată în considerare la ambalare.

Adică plătim pentru ceea ce nu am primit. Iar convertorul este proiectat pentru a compensa aceste pierderi. Cu alte cuvinte, acest dispozitiv minune stinge energia reactivă inutilă care nu este folosită de aparatele de uz casnic.

Electrocasnice și economie de energie

Fiecare dispozitiv care se află în serviciul casei noastre necesită o abordare individuală.

Frigider

De regulă, în apartamentele noastre, designerii nu alocă mult spațiu bucătăriei, așa că de multe ori singurul loc posibil pentru un frigider este chiar lângă baterie. Dar, dacă este posibil, ar trebui să urmați regula - nu o puneți lângă aragaz și sistemul de încălzire, deoarece din cauza vecinului „fierbinte", el trebuie să muncească din greu, consumând astfel mai multă energie.

Aspirator

Colectorul de praf trebuie curățat regulat, altfel consumul de energie crește cu 10-15%. În timpul funcționării, se recomandă să nu-l opriți prea des, deoarece atunci când îl porniți/opriți, „mănâncă" cea mai mare energie.

Aragaz electric

Acest dispozitiv, fără de care nicio familie nu poate face, este deosebit de lacom. Sfaturi de optimizare:

 • nu preîncălziți cuptorul;
 • se oprește cu câteva minute înainte de gătit, în acest caz se va ajunge la căldura reziduală a arzătoarelor;
 • închideți vasele cu un capac;
 • se toarnă apă exact cât este necesar pentru fierberea ouălor și a legumelor;
 • fundul vaselor folosite trebuie să fie uniform, astfel încât contactul cu arzătorul să fie complet;

Mașină de spălat

Urmați instrucțiunile care vin împreună cu mașina dvs. de spălat:

 • utilizați mai des modurile de spălare economice sau rapide;
 • utilizați sarcina completă, dar fără suprasarcină;

Aer conditionat

 • Este foarte important să setați temperatura care va fi cea mai optimă pentru răcirea încăperii. Nu uitați să închideți toate ferestrele și ușile.
 • Aerul condiționat trebuie achiziționat în funcție de dimensiunea camerei. Pentru o cameră mică, un aparat de aer condiționat puternic este complet opțional.

Calculatoare

 • Încercați să utilizați un laptop mai des, deoarece este mai economic decât un computer de acasă cu procesor.
 • Scăderea luminozității ecranului (dar numai dacă nu vă deranjează).
 • Nu puneți „somn", ci pur și simplu opriți-l dacă nu îl folosiți o perioadă lungă de timp.

Încălzitoare

 • Un alt aparat de uz casnic, caracterizat de „apetit" ireprimabil. Aici poate exista un singur sfat - pentru a utiliza cat mai putin acest aparat, izolati apartamentul.

Economie de energie: tarife zi și noapte

stingerea luminilor pentru a economisi energie

Există o altă oportunitate interesantă de a economisi bani. Puțini oameni se gândesc la acest lucru (sau pur și simplu mulți nu știu), dar există un astfel de tarif ca un tarif de zi și de noapte.

Acest lucru se datorează în primul rând faptului că sarcina principală a centralei electrice cade exact ziua, iar noaptea funcționează aproape inactiv. Prin urmare, electricitatea este mai ieftină noaptea.

Dacă doriți să încercați acest lucru în practică, va trebui să achiziționați și să înregistrați un contor cu două tarife. Sunt disponibile gratuit în toate magazinele.

Cu ajutorul unui astfel de contor, puteți programa cu ușurință orice aparat de uz casnic pentru comutarea pe timp de noapte - o mașină de spălat, oala sub presiune, mașina de spălat vase etc.

Desigur, funcționarea pe timp de noapte a unităților poate provoca unele neplăceri, atât proprietarilor, cât și vecinilor, așa că vom lăsa acest articol la latitudinea personală a fiecăruia.

Sistem smart home: contabilitate automată și control al resurselor consumate

Progresul în domeniul tehnologiilor înalte se face simțit: diverse transformatoare, relee, întrerupătoare la distanță și automate au început să apară în număr mare, al căror singur scop este economisirea energiei electrice. Experții spun că datorită acestor tehnici miraculoase, consumul de energie poate fi redus de 8-10 ori.

Cu ajutorul lor, puteți programa, de exemplu, stingerea luminii pentru un anumit timp. Adesea, astfel de dispozitive sunt echipate cu microfoane și funcționează dacă „aud" orice zgomot. O inovație similară a fost deja implementată în majoritatea intrărilor noastre.

În plus, există și așa-numitele întrerupătoare crepusculare, care se aprind automat când se întunecă.

Cu ajutorul echipamentelor speciale și a unui computer, puteți seta controlul automat al energiei.

Acest sistem inteligent, folosind senzori speciali, este capabil să determine în ce cameră câtă energie electrică a fost consumată și, după analizarea datelor, să ofere mai multe sfaturi cu privire la ce trebuie făcut pentru a economisi.

De asemenea, folosind diverși senzori, puteți programa orice aparat de uz casnic să pornească sau să se oprească la o anumită oră, să reglați, de exemplu, luminozitatea lămpii sau astfel încât să funcționeze atunci când nu există mișcare și invers.

Cum să economisești energie electrică într-un apartament cu un contor?

Cel mai important lucru în funcționarea contorului este că nu supraestimează citirile. Cel mai simplu mod de a verifica contorul pentru munca loială este să porniți sarcina de referință pentru un anumit timp și să luați citiri. Dacă există vreo îndoială cu privire la funcționarea corectă, este mai bine să înlocuiți dispozitivul.

Este important de știut: în absența completă a sarcinii, o rotație mică și incompletă a discului este acceptabilă o singură dată în 15 minute. Contorul electronic are o clipire pentru aceeași perioadă. Dacă clipirea sau rotirea discului are loc mai des, necesită o conexiune sau o înlocuire corespunzătoare.