Watt atotputernic: cum să economisiți energie electrică într-un apartament

Contoare de energie electrică sunt instalate în fiecare apartament și facturile sunt emise în conformitate cu citirile lor. Experții au vorbit despre modul în care este înregistrată utilizarea energiei electrice, despre regulile de întreținere a contoarelor și despre modalitățile de economisire a energiei electrice.

contoare de energie electrică pentru a economisi energie electrică

Ce alte modalități există pentru a economisi energie electrică acasă?

Este imperativ să înlocuiți vechile cabluri, care, apropo, nu numai că consumă prea multă energie electrică, dar sunt și nesigure - pot lua foc și pot duce la o tragedie ireparabilă.

Este mai bine să nu puneți frigiderul lângă o baterie și sub lumina directă a soarelui: din cauza căldurii de la soare, acesta se va aprinde mai des pentru a menține temperatura necesară. Merită să spălați în mod regulat corpurile de iluminat și să spălați în mod regulat geamurile: astfel va fi mai multă lumină fără a utiliza dispozitive suplimentare.

Se recomandă curățarea regulată a aspiratorului: cu un colector de praf înfundat, se petrece mai mult timp pentru curățarea aceleiași zone a suprafeței, ceea ce înseamnă mai multă energie electrică. De asemenea, este mai bine să fierbeți într-un ceainic electric la fel de multă apă ca este nevoie pentru a funcționa mai puțin și să folosiți vase exact de dimensiunea arzătorului pe sobele electrice: electricitatea se va cheltui exclusiv pentru încălzirea vaselor și nu pentru încălzire aerul.

Merită să opriți aparatele dacă nu sunt utilizate în prezent: în mod ideal, este mai bine să deconectați imediat fierbătorul electric sau prăjitorul de pâine după utilizare. Dacă este posibil, merită să înlocuiți întrerupătoarele cu variatoare care vă permit să reglați ușor nivelul de iluminare. De asemenea, puteți adăuga iluminare locală la lumina de deasupra. Pentru a ilumina o zonă separată, este mai bine să folosiți veioze, lămpi de noptieră, lămpi modulare.

Cum puteți economisi energie electrică cu aparatele de uz casnic?

Puteți economisi energie electrică înlocuind aparatele electrocasnice cu cele moderne - clasa energetică A, A +, A ++ și mai mare. Aceștia sunt cei mai înalți indicatori de eficiență energetică pentru aparatele de uz casnic. Sunt mai scumpe, dar diferența de preț este compensată de obicei prin economii în costurile cu energia electrică în aproximativ 2-3 ani de utilizare.

Calculul indicatorului de eficiență energetică pentru fiecare dispozitiv este diferit. De exemplu, pentru o mașină de spălat, acesta este raportul dintre kW pe oră și sarcina maximă, iar pentru televizoare, raportul dintre kW pe oră și suprafața ecranului. Cele mai consumatoare de energie sunt în ordine descrescătoare: mașină de spălat, mașină de spălat vase, aragaz electric, cuptor cu microunde, ceainic, fier de călcat și așa mai departe.

Cum puteți economisi energie electrică cu ajutorul tehnologiei?

Pentru a economisi energie electrică, merită să înlocuiți lămpile incandescente vechi cu cele moderne cu LED-uri: dacă introduceți tehnologia modernă cu reglarea fluxului luminos al lămpilor și utilizați senzori de lumină naturală, puteți economisi 58% în primul caz și 71% în celălalt. Dacă aplicați un arsenal complet de măsuri de economisire a energiei, inclusiv senzori de mișcare, puteți obține o economie de energie de 82%.

Faptul este că o lampă cu incandescență consumă în medie 60 W pe oră, iar una cu LED - 8 W. Dar utilizarea unor astfel de lămpi este încă mult mai profitabilă, datorită consumului redus de energie și a duratei de viață lungă (durata de ardere a unei lămpi cu incandescență este de un an și jumătate, o lampă cu LED este de cinci ani). În medie, rambursarea are loc după 1, 5-2 ani de funcționare, dar totul depinde de intensitatea utilizării lămpii.

Care sunt modalitățile prin care puteți economisi energie electrică acasă folosind contoare?

Una dintre modalitățile de reducere semnificativă a costurilor cu energia este instalarea contoarelor de energie electrică cu tarife multiple. Fiecare apartament are aparate care funcționează non-stop, precum frigidere. Noaptea, tariful pentru energie electrică este de aproape patru ori mai mic decât în timpul zilei. Cele mai mari economii pot fi realizate prin pornirea aparatelor electrice puternice - cum ar fi mașina de spălat și mașina de spălat vase - noaptea.

Cu toate acestea, pentru a alege un tarif adecvat, trebuie să vă analizați stilul de viață și statisticile de consum pe zone ale zilei. De exemplu, contabilitatea pe două rate este potrivită pentru cei care lucrează în timpul zilei. Iar tariful cu trei rate este mai benefic pentru acele gospodării în care există membri ai familiei care nu lucrează sau lucrează acasă, deoarece odată cu acesta tariful zilnic este ușor mai mic decât în cazul contabilității cu două tarife.

Trebuie să repar contoare? Cine ar trebui să facă asta?

Un contor electric este un dispozitiv tehnic complex, prin urmare necesită control și întreținere adecvată. Obligația de a dota apartamentele cu un dispozitiv de măsurare individual pentru energie electrică, pentru a asigura siguranța și înlocuirea în timp util, este atribuită proprietarului.

Toate dispozitivele de măsurare a energiei electrice au un interval de calibrare - o perioadă stabilită de producător (indicată în pașaportul contorului), timp în care este garantată funcționarea corectă a contorului de energie electrică. Pentru contoare moderne, este în medie 16 ani.

Dacă acest interval a expirat, contorul este considerat defect și citirile acestuia nu pot fi luate în considerare, iar la generarea facturilor, volumul de energie electrică consumată este determinat pe baza consumului mediu lunar pentru perioadele anterioare și a standardelor de consum.

Puteți comanda verificarea la o organizație metrologică specializată. După verificare, este necesar să furnizați documentație justificativă către biroul clientului de service.

Cine stabilește tarifele la electricitate și este posibil să controlăm cumva acest lucru pentru chiriaș?

Tarifele la electricitate pentru consumatori sunt stabilite de către Departamentul pentru Politică și Dezvoltare Economică pe baza aplicațiilor de la toate subiectele pieței de energie electrică: de la generarea centralelor electrice până la compania de furnizare a energiei electrice.

Există trei grupuri de tarife pentru populație: o rată, două rate și trei rate. În primul caz, toată energia electrică din timpul zilei este considerată la aceeași rată. În a doua, facturarea se efectuează în două zone ale zilei - T1 (7. 00-23. 00) și T2 (23. 00-7. 00); în al treilea, o zonă de vârf de încărcare este adăugată la zonele de zi și de noapte, iar diviziunea este deja la trei rate - T1 (7. 00-10. 00; 17. 00-21. 00), T2 (23. 00-7. 00) și T3 (10. 00-17. 00; 21. 00 -23. 00).

În plus, tarifele diferă în funcție de ce fel de sobe este dotată casa: cu gaz sau electric.

Cum se înregistrează consumul de energie electrică?

Măsurarea energiei electrice în spații rezidențiale se realizează folosind contoare individuale de energie electrică. Unul este împărțit în două tipuri principale. Primul tip este mecanic (sau cu inducție), care a fost instalat în apartamente încă din perioada sovietică. Munca lor se bazează pe principiul facturării - fiecare revoluție a discului înregistrează o anumită cantitate de energie consumată. Al doilea este contoare electronice mai moderne, care sunt împărțite în unice și multi-tarifare.

Pentru calcule corecte pentru energia electrică consumată, este necesar să le transferați lunar lecturile către compania de vânzări de energie.

În cazul în care citirile nu au fost transmise, calculele se fac pe baza consumului mediu lunar de energie electrică pentru perioadele anterioare. În cazul în care consumatorul a uitat să transfere citirile și a fost calculat pe baza mediei lunare, transferul ulterior al citirilor va fi recalculat automat pentru consumul efectiv. În același timp, este imperativ să plătiți o chitanță generată pe baza citirilor lunare medii, pentru a evita acumularea de penalități și alte măsuri în legătură cu contravenienții. Aceste fonduri vor fi luate în considerare la recalcularea ulterioară. La fiecare șase luni, se efectuează o rundă ușă în ușă și se efectuează citiri de control ale contoarelor de energie electrică, după care se face un recalcul pentru cei care nu transmit aceste citiri.

Printre tehnologiile de casă „inteligente" care există astăzi, au apărut și sisteme de înregistrare și transmisie de la distanță a citirilor contoarelor - citirile absolut tuturor dispozitivelor sunt luate și transmise pentru calcule în fiecare lună într-o singură zi. Acum o parte din clădirile noi sunt închiriate deja echipate cu astfel de sisteme.

Pentru a organiza un astfel de sistem într-o casă, trebuie să contactați organizația de management, deoarece nu este suficient să cumpărați un metru pentru un apartament separat.