Economisirea energiei la domiciliu

Există multe sisteme de economisire a energiei în fabrici, școli, spitale și grădinițe. Dar o persoană obișnuită simte cel mai mult cât consumă energie atunci când primește facturi pentru apa, gazul sau electricitatea consumate. Dacă o persoană își dă seama de nevoia de a economisi bani în apartamentul sau casa sa, atunci va înțelege importanța conservării resurselor naturale la scară globală.

Principalele direcții de economisire a energiei în viața de zi cu zi

În funcție de condițiile climatice, tipul și dimensiunea locuințelor, sistemele de încălzire, disponibilitatea gazului, măsurile specifice care vizează economisirea resurselor pot diferi. Dar direcțiile principale pentru îmbunătățirea eficienței energetice în viața de zi cu zi sunt:

 • Economisirea căldurii.Izolarea pereților, tavanelor și subsolurilor. Înlocuirea ferestrelor și ușilor cu cele noi din metal-plastic sau etanșarea celor vechi, etanșarea fisurilor și găurilor. Instalare în spatele radiatorului din folie de aluminiu sau a unui ecran care reflectă căldura. Înlocuirea radiatoarelor din fontă cu cele bimetalice sau din aluminiu. Vitrarea logiei și a balconului. Toate activitățile din complex vor contribui la creșterea temperaturii camerei cu 4-5 grade fără a crește consumul transportatorului de energie.
 • eliminarea scurgerilor de căldură din casă economisește energie termică
 • Economisirea apei.Instalarea unui dispozitiv de măsurare a apei consumate. Înlocuirea robinetelor rotative de pe mixere cu comutatoare cu pârghie. Verificarea și repararea cisternei de toaletă, instalarea unei cisterne cu două butoane. Faceți o baie mai rar, folosiți mai mult un duș. Nu porniți apa cu un curent complet decât dacă este absolut necesar. Închideți robinetul atunci când radeți sau spălați dinții. Folosiți o mașină de spălat vase și o mașină de spălat atunci când sunt relativ pline. În general, este posibil să se realizeze o reducere de 3-4 ori a consumului de apă.
 • Economisirea gazului.Cu încălzirea individuală pe gaz, toate măsurile care vizează păstrarea căldurii și a apei calde duc automat la economii de gaz. Când pregătiți mâncarea, este rațional să folosiți ustensile moderne din oțel inoxidabil cu fundul lustruit. Toate vasele trebuie să fie curate și plane și să se potrivească cu dimensiunea plitei. Verificați etanșeitatea ușii cuptorului, astfel încât să nu scape aer fierbinte. Perspectiva reducerii costurilor este de 2-3 ori.
căldura, în special gazul, joacă un rol semnificativ în economia de energie

Modalități de a economisi energie electrică acasă

Există un număr mare de metode de reducere a consumului de energie electrică, unele dintre acestea necesită investiții financiare relativ mari, unele sunt destul de simple.

Printre cele mai des utilizate:

 • Înlocuirea lămpilor cu incandescență cu lămpi cu LED sau fluorescente. Fondurile cheltuite sunt compensate destul de repede prin reducerea consumului de energie electrică și o durată de viață mult mai lungă, timp în care becul se plătește de 8-10 ori.
 • înlocuirea lămpilor cu incandescență cu LED-uri vă va permite să economisiți la iluminat
 • Profitați la maximum de lumina naturală. Mai bine ridicați jaluzelele de pe geamuri, trageți înapoi sau îndepărtați perdelele opace, spălați geamurile. Acest lucru va permite aprinderea luminilor mult mai târziu. Renovarea unui apartament în culori deschise va permite utilizarea mai puțin frecventă a energiei electrice în timpul zilei.
 • Înlocuirea pas cu pas sau o singură dată a aparatelor de uz casnic cu aparate noi cu clasa de economisire a energiei A. Acestea consumă cu aproximativ 50% mai puțini electricieni decât cele vechi.
 • Instalarea frigiderului departe de aragaz și calorifere într-un loc bine ventilat. Dezghețarea regulată și înlocuirea, dacă este necesar, a garniturii de pe ușă.
 • Opriți lumina când ieșiți din cameră mai mult de 5 minute. Reducerea utilizării aparatelor electrice în modul de așteptare poate economisi până la 300 kW de energie electrică pe an. Setare pentru a pune automat computerul în modul repaus când nu mai lucrați la el.
 • Utilizarea rațională a aragazului electric, utilizarea vaselor de înaltă calitate cu fundul plat. Opriți în timp util aragazul, folosiți mai puțină apă pentru gătit, acoperiți tigaia cu un capac în timpul gătitului.