Eficiența energetică - ce este: încălzire, iluminat, casă / apartament cu eficiență energetică

lampă de economisire a energiei pentru a îmbunătăți eficiența energetică la domiciliu

Eficiența energetică este o industrie specializată dedicată asigurării utilizării raționale sau eficiente a energiei.

În cadrul acestei industrii, sunt studiate metode pentru a furniza clădirilor, instalațiilor industriale cantitatea necesară de energie, reducând în același timp volumul total al utilizării sale.

În același timp, această direcție a activității practice nu este identică cu economia de energie, deoarece nu studiază modul de economisire a energiei, ci explorează modalitățile de utilizare a acesteia cel mai rațional.

Viitorul nu este petrolul și gazul, ci bateriile și economia de energie. Este important nu numai să extrageți resurse, ci și să le utilizați eficient.

Criterii de eficiență energetică

Criteriile de eficiență energetică sunt elaborate separat pentru clădirile rezidențiale, industriale și alte facilități. Deci, pentru clădirile rezidențiale, exemple de astfel de criterii sunt:

 • nivelul maxim de consum de energie de către sistemul de alimentare cu căldură pentru fiecare sezon de încălzire;
 • cerințe pentru un sejur confortabil în incinta unei clădiri rezidențiale;
 • necesitatea excluderii condensului pe suprafețele interne.

Eficiența energetică se referă la îngrijirea mediului. În procesul de conversie a energiei în industrie, motoare, o parte semnificativă din aceasta se pierde sub formă de căldură. Cantitatea de energie pierdută este determinată de performanța energetică a motorului. Utilizarea motoarelor electrice eficiente din punct de vedere energetic poate reduce semnificativ consumul de energie și reduce concentrația de dioxid de carbon din mediu.

Pentru a controla conformitatea cu eficiența energetică în cadrul unui audit energetic, se utilizează echipamente precum rețelele de senzori fără fir și aparatele termice.

La nivel de gospodărie, se folosesc lămpi de economisire a energiei, contoare multi-tarifare, sisteme integrate de casă inteligentă și multe altele.

Pentru afaceri: îmbunătățirea eficienței energetice este o strategie foarte rentabilă pe termen mediu și, pentru multe linii de activitate, rezultate foarte rapide.

Dispozitive de încălzire eficiente din punct de vedere energetic: încălzitoare cu infrarosu, convectoare electrice autonome, calorifere cu economie de energie

Dacă este necesar să se furnizeze o mică putere de energie termică sau să se organizeze un sistem de încălzire locală, dispozitivele cu încălzitoare electrice sunt cel mai des utilizate. Cele mai eficiente dispozitive moderne din această categorie sunt:

 • Încălzitoare cu infraroșu- dispozitive moderne pentru încălzirea electrică directă, a căror acțiune nu constă în încălzirea obișnuită a aerului din interiorul camerei, ci în încălzirea structurilor camerei în sine, adică nu există lichid de răcire. Energia electrică pe care încălzitorul o primește de la rețea este convertită direct în căldură. În același timp, aceste dispozitive oferă unul dintre cele mai eficiente niveluri de transfer de căldură, eficiența lor atingând 90%.
 • Convectoare electrice de sine stătătoare- utilizat pentru încălzirea locală, instalat adesea în camere mici, în băi. Comparativ cu sistemele convenționale de încălzire, aceste dispozitive oferă economii de energie de 25-30 la sută, în timp ce au nevoie doar de 5 minute pentru a atinge capacitatea maximă de funcționare. Economiile de energie sunt realizate datorită consumului redus, precum și minimizării pierderilor de căldură prin structurile de închidere ale convectorului. Aceste dispozitive sunt potrivite pentru utilizare în spații rezidențiale obișnuite sau în birouri, pot funcționa non-stop.
 • Radiatoare cu economie de energie- aceste dispozitive asigură o conductivitate termică excelentă, deoarece materialele utilizate (cupru, aluminiu) au un coeficient ridicat de transfer de căldură. Acest echipament funcționează conform principiului tradițional, adică încălzește aerul din cameră la temperatura necesară pentru viața normală. În același timp, pe lângă eficiența energetică ridicată, dispozitivele au un grad sporit de siguranță, suprafața lor nu se încălzește prea mult, ceea ce le permite să fie utilizate chiar și în instituțiile de învățământ educațional și preșcolar, spitale.

Astfel, în fiecare dintre dispozitivele enumerate, producătorii asigură un nivel ridicat de eficiență energetică prin minimizarea pierderilor de energie, creând un nivel ridicat de conductivitate termică și producție de energie termică. Eficiența acestor tipuri de dispozitive poate fi verificată cu ajutorul unui audit energetic, în cele mai multe cazuri, acestea arată rezultate excelente.

Acordați atenție și aparatelor de încălzire uzate. Combustibilul pentru ei este un produs de eliminat, având deci un cost redus.

Cea mai mare eficiență poate fi obținută prin reglarea automată a funcționării dispozitivelor - de către sistemele de control locale sau în interiorul unei case inteligente.

Cum se organizează iluminarea eficientă din punct de vedere energetic

Organizarea iluminatului eficient din punct de vedere energetic este o problemă destul de importantă care trebuie abordată într-un mod cuprinzător, modernizând complet sistemul de iluminat, care include:

 1. sursă de lumină - este necesar să se reducă puterea sursei specificate în așa fel încât să nu afecteze negativ puterea sa de lumină;
 2. balast - sistemele de iluminat eficiente din punct de vedere energetic folosesc dispozitive care consumă o cantitate mică de energie;
 3. elemente de automatizare a sistemului de iluminat.

Cum să organizezi singur iluminatul eficient din punct de vedere energetic?

Pentru început, merită să efectuați un audit energetic independent, identificând cei mai scumpi consumatori.

Diagrama de mai sus a unui sistem de iluminat eficient din punct de vedere energetic prevede utilizarea anumitor lămpi, balasturi, senzori. Astfel de dispozitive într-un spațiu rezidențial, de birou sau industrial pot fi:

 • lămpi fluorescente, lămpi cu halogen, lămpi de sodiu;
 • balasturile trebuie să fie electronice, electromagnetice sau electromagnetice cu miez de siliciu-fier;
 • elemente de automatizare a sistemului de iluminat - diverși senzori (de exemplu, un senzor de mișcare), care permit optimizarea consumului de energie, casă inteligentă.

În plus față de elementele desemnate ale unui sistem de iluminat eficient din punct de vedere energetic, se recomandă utilizarea corpurilor de iluminat indirecte. Cercetările moderne arată că aceste produse pot reduce costul iluminării oricărui spațiu rezidențial sau industrial cu 25-30 la sută.

corp de iluminat indirect pentru eficiență energetică sporită

Ce trebuie făcut pentru a organiza iluminatul eficient din punct de vedere energetic?

Pe lângă achiziționarea elementelor de mai sus ale unui sistem de iluminat eficient din punct de vedere energetic, veți avea nevoie de:

 1. aranjați în mod optim sursele de lumină peste zona camerei pentru utilizarea cât mai completă posibilă a fiecăreia dintre ele - aspectele specifice depind de zonă și de alte caracteristici ale camerei;
 2. efectuați în timp util întreținerea necesară a sistemului de iluminat (curățați și înlocuiți lămpile);
 3. consumați în mod rațional electricitate sau automatizați complet sistemul de iluminat în modul descris mai sus.

Eficiența energetică a unui apartament: cum se verifică și se îmbunătățește. Cum să faci un apartament mai cald

Cel mai ideal mod de a identifica zonele prin care căldura părăsește camera este cu ajutorul unui aparat de fotografiat termic. Acest dispozitiv va arăta imediat ce locuri din apartament sunt problematice din punct de vedere al eficienței energetice. Deci, unde într-o clădire rezidențială înaltă poate scăpa căldura?

 • Fereastră: aceasta este cea mai neprotejată zonă a oricărui apartament. Mai ales dacă nu din plastic, dar se folosesc ferestre din lemn. La urma urmei, lemnul se deformează în timp, se usucă, apar fisuri în el. Până la 25% din căldură poate scăpa din apartament prin ferestrele din lemn. Și dacă ferestrele sunt mari, atunci chiar și până la 40%. Apropo de dimensiuni: ferestrele panoramice din podea până în tavan sunt frumoase, dar nu foarte economice din punct de vedere al economisirii energiei. Fiți atenți la spuma utilizată la instalarea ferestrelor, aceasta trebuie adaptată la mediul exterior, tot din exterior toate fisurile în care a fost turnată spuma trebuie protejate cu suprapuneri speciale.
 • Pervaz: dacă o clădire cu mai multe etaje a fost construită de un dezvoltator fără scrupule, atunci pot exista adevărate fisuri sub pervaz. Și dacă puneți o lumânare aprinsă aici, puteți observa oscilația flăcării din tiraj. Din păcate, în astfel de cazuri, în special în casele de cărămidă, problemele pot apărea cu întreaga deschidere a ferestrei în ansamblu, deci este necesar să rupem pervazul, pantele și să refacem totul conștiincios.
 • Pereți: dacă pereții nu sunt izolați, atunci și căldura scapă prin ei. Și chiar dacă izolația este utilizată din exteriorul pereților, aerul rece poate pătrunde, de asemenea, în incinta de la îmbinări. Căldura poate scăpa de la 25 la 60% prin pereți neizolați (totul depinde dacă este o casă de cărămidă sau beton armat). Izolația internă va contribui, de asemenea, la reducerea pierderilor de căldură.
 • Grinzi interfețe: cum să nu cimentați îmbinările plăcilor de podea, oricum, în timp, apar fisuri în aceste locuri. Și când o clădire cu mai multe etaje se micșorează, care durează câțiva ani, tencuiala începe să cadă în unele locuri. Când apare orice fisură, căldura scapă prin gol.
 • Ușile: se deschid aproape zilnic și în acest moment căldura iese pur și simplu în stradă. Pentru a reduce evacuarea căldurii prin această zonă, este necesar să instalați uși duble sau un vestibul.
 • Locuri de trecere a conductelor: acest lucru se aplică oricărei comunicații tehnice sub formă de canalizare, alimentare cu apă, gazeificare, ventilație. Toate aceste țevi trec prin pereții oricărui apartament. Există prize speciale care sunt atașate la punctele de intrare și ieșire ale conductelor. De asemenea, merită să acordați atenție aparatelor de aer condiționat, verificați dacă există scurgeri din găurile făcute pentru comunicațiile lor.
 • Corpuri de iluminat încastrate în tavan: prin ele, și căldura se scurge din cameră, deoarece în aceste locuri tavanul este mai subțire.
 • Colțurile camerei: Se eliberează chiar mai multă căldură prin colțuri decât prin pereți înșiși. Prin urmare, cu cât sunt mai multe colțuri în apartament, cu atât căldura va dispărea mai intens.
 • Ciuperca pe peretele exterior sau unde s-a desprins tencuiala: ciuperca apare numai în acele locuri în care există degajare de căldură din apartament. Dacă peretele este rece și căldura nu se scurge prin el, atunci ciuperca nu va apărea niciodată acolo. De asemenea, tencuiala peeling sugerează că există fisuri în perete (pot fi chiar microscopice, dar căldura scapă încă prin ele).
 • Podea: prin ea, căldura poate scăpa până la 15%. Aceasta înseamnă că podeaua trebuie izolată și ea. Acest lucru este valabil mai ales pentru apartamentele deasupra arcurilor, unde căldura merge direct pe stradă prin podea.
 • Prize electrice: adesea în clădirile noi în timpul iernii, un puternic flux de aer rece suflă literalmente din ele.
 • Logii și balcoane: sunt o problemă reală în orice apartament din oraș, deci trebuie să fie izolate.
 • Încălzirea bateriilor: sunt instalate de obicei sub ferestre. Dacă ferestrele sunt atârnate cu perdele lungi din țesătură groasă, atunci iarna, o parte din căldura de la baterii va ieși în stradă. Nu toată căldura de la calorifere poate pătrunde în cameră datorită mobilierului care stă direct în fața lor. Praful acumulat pe radiator, vopsea, resturi reduce, de asemenea, transferul de căldură. Bateriile moderne bimetalice au o conductivitate termică excelentă. În casele noi, de dragul economiei, sunt instalate de obicei radiatoare primitive. Înlocuiți-le și puteți fi surprins de cât de cald poate fi apartamentul. Acordați atenție încălzirii uniforme a radiatorului - aerul acumulat este îndepărtat cu o cheie specială.

Notă: toate locurile enumerate ar trebui verificate periodic, deoarece materialele se micșorează în timp, își schimbă proprietățile, conductivitatea termică și unde totul a fost în ordine până de curând, un pod rece ar putea apărea mâine.