Economisirea de energie acasă - îngrijirea lumii din jur

economisirea energiei în lume și în viața de zi cu zi

Problema inițială și relevanța ei. Mi-am început munca punând problema inițială. Cu toții suntem de acord că bunăstarea umanității depinde în mare măsură de cât de atent și eficient sunt utilizate resursele naturale astăzi. Apelurile pentru economisirea resurselor energetice din țara noastră se aud din diverse surse de informații - publicații în periodice, programe de televiziune, publicitate. Cu toate acestea, majoritatea populației nu este prea aproape de ideea de economisire a energiei. Mai degrabă, acestea sunt percepute ca o altă propagandă educațională a statului. Situația se dezvoltă în așa fel încât o creștere bruscă a tarifelor pentru resursele de energie în anii următori este inevitabilă, iar situația consumatorilor de energie se va complica brusc din cauza creșterii rapide a costurilor lunare pentru utilități.

În acest sens, problema conservării energiei devine urgentă, atât la nivel de stat, cât și la nivel regional și local. Obiectele economisirii energiei sunt locuințele și serviciile comunale, industria, clădirile de birouri, clădirile de apartamente și viața de zi cu zi. În centrul oricărei economii se află voința de a eradica obiceiurile proaste de deșeuri și contabilitate. Oricine a învățat să economisească electricitate, apă, căldură, gaz în apartamentul său, înțelege mai bine nevoia de a economisi energie într-o clădire de apartamente și la locul de muncă.

Faptele enumerate mai sus au făcut posibilă formularea problemei proiectului după cum urmează: cum se utilizează energia la nivelul gospodăriei cu beneficii maxime și costuri minime?

Economisirea de energie acasă - îngrijirea de tine, de familia ta, de lumea din jur

Subiectul este relevant, întrucât formarea unei culturi de conservare a energiei este, în primul rând, instruirea în acțiuni practice, în onestitate, consumul rațional de energie electrică, căldură și apă. Elevii ar trebui să învețe să utilizeze resursele de energie numai în acele locuri și în momentul în care și când sunt cu adevărat necesare. Tema proiectului îi conduce pe elevi la ideea existenței unor rezerve pentru economisirea energiei în viața de zi cu zi. După ce au învățat cum să aplice acasă cele mai simple măsuri de economisire a energiei, aceștia își vor transmite cunoștințele părinților și vecinilor. Și capacitatea de a-și proiecta activitățile ținând cont de principiile de economisire a energiei, de a prezice consecințele acțiunilor întreprinse, de a aplica cunoștințele și abilitățile existente în rezolvarea problemelor sociale și de mediu, va duce inevitabil la o creștere a nivelului de trai, va păstra mediul și va devin un stimulent pentru dezvoltarea economică. Pe fondul crizei economice și energetice din țara noastră, subiectul proiectului merită atenție.

Obiectivul proiectului. Pentru a preda o utilizare rezonabilă și atentă a energiei în viața de zi cu zi, pentru a reduce pierderile nejustificate ale acesteia. Atingerea obiectivului proiectului ne va permite să rezolvăm problema inițială, deoarece capacitatea de a folosi cu înțelepciune și atenție energia în viața de zi cu zi va duce inevitabil la o scădere a pierderilor nejustificate și la minimizarea costurilor pentru consumul său și va dovedi, de asemenea, importanța a contribuției personale a fiecărui elev la soluționarea problemei indicate.

Produsul proiectului este o broșură cu sfaturi și trucuri pentru economisirea energiei în viața de zi cu zi. Acest produs vă va ajuta să atingeți obiectivul proiectului, deoarece va învăța utilizarea rațională și atentă a energiei la nivelul gospodăriei cu beneficii maxime și costuri minime, adică vă va învăța cum să economisiți energie și bani pentru consumul său, precum și proteja natura de distrugere și poluare.

Implementarea planului planificat

Colectarea și analiza informațiilor. Colectarea informațiilor despre problemă a avut loc în două direcții: studiul cadrului legislativ pentru conservarea energiei în viața de zi cu zi, studiul materialului teoretic din surse primare.

Cadrul legislativ: legea federală „Despre economisirea energiei" prevede contabilitatea obligatorie a resurselor energetice primite de persoane fizice: costurile de încălzire, consumul de energie electrică, reducerea consumului de apă. „Coșul pentru consumatori" definit de lege, împreună cu pâinea și laptele, stabilește standardele minime pentru aprovizionarea cu energie. Legea federală „Cu privire la economisirea energiei și la creșterea eficienței energetice și la modificarea anumitor acte legislative" definește un set de măsuri legale, economice și organizaționale care vizează stimularea economisirii energiei și creșterea eficienței energetice. Scopul programului este de a reduce consumul de resurse energetice și de a spori eficiența utilizării acestora în locuințele și serviciile comunale ale orașului și în sfera socială. Unul dintre obiectivele programului este economisirea de energie în fondul de locuințe. Efectul scontat de la punerea în aplicare a rezoluției în termeni cantitativi și calitativi: "Organizarea plăților pentru energia termică consumată pe baza consumului real va duce la o scădere a plăților pentru încălzire și apă caldă. "

În timpul studiului și analizei documentelor de reglementare, s-au făcut următoarele concluzii:

 1. problema economisirii energiei este abordată în mod activ la nivel federal, regional și municipal;
 2. legile, programele și reglementările se bazează pe utilizarea tehnologiilor de economisire a energiei în toate sectoarele economiei și în viața de zi cu zi, contribuind la utilizarea rațională a energiei și reducând costurile financiare pentru consumul acesteia.
 3. În urma studierii surselor primare, s-au dezvăluit următoarele fapte.

Surse de energie. Structura producției și consumului de energie. Există două tipuri de surse de energie: regenerabile și neregenerabile. Astăzi, 84% este ocupat de surse de energie neregenerabile (din care combustibili fosili 93%, energie nucleară - 7%). Doar 16% din piață aparține surselor regenerabile (alternative). Aproape toată energia pe care o consumăm provine de la soare. Sursele regenerabile vor fi disponibile atâta timp cât soarele strălucește. Conform previziunilor, ponderea lor în producție va crește.

Oamenii obțin 80% din energia pe care o folosesc din resurse naturale, ale căror rezerve pe Pământ sunt limitate și fie nu pot fi recuperate deloc (cum ar fi, de exemplu, uraniul, care este baza combustibilului nuclear), fie iau sute de mii și milioane de ani pentru a se forma (turbă, petrol, cărbune), pe care omenirea pur și simplu nu le are. Prin urmare, au primit numele de surse neregenerabile. Omenirea risipește aceste resurse, care sunt dincolo de puterea lui sau a naturii.

Energia stocată în diferiți purtători de energie poate fi utilizată pentru iluminat, încălzire și răcire, lucrări mecanice și alte scopuri utile. Această conversie a energiei se numește consum de energie.

Spre deosebire de restul lumii din țara noastră, aproximativ jumătate din cantitatea totală de energie este produsă prin arderea gazelor naturale.

Industria este cel mai mare consumator de energie din țările dezvoltate. Alți consumatori: agricultură, transport, sectorul serviciilor, nevoile gospodăriei populației.

Consumul nostru de energie are o serie de caracteristici:

 • climă rece (trebuie să cheltuiți de 2-3 ori mai multă energie pe locuitor decât europenii);
 • teritoriu mare și îndepărtarea resurselor energetice unele de altele (costuri ridicate de transport, liniile electrice sunt de aproape 3 ori mai mari decât distanța până la lună);
 • amplasarea majorității resurselor de energie fosilă în zone cu condiții climatice dure, departe de așezări și autostrăzi (costuri ridicate de producție și transport energetic).

Odată cu dezvoltarea societății, cantitatea de energie consumată crește. Dorința de consum maxim a condus la fenomene de criză care sunt de natură globală și amenință însăși existența civilizației umane. Tipul modern de dezvoltare economică este distructiv pentru mediu, deoarece se întâmplă:

 • epuizarea rapidă a resurselor naturale neregenerabile, inclusiv a energiei;
 • supraexploatarea resurselor regenerabile într-un ritm care depășește capacitățile lor de auto-recuperare;
 • o cantitate uriașă de poluare care depășește capacitatea mediului de a le absorbi și neutraliza.

Între timp, populația planetei noastre crește în fiecare an, numărul orașelor mari crește, nevoia de energie crește și trebuie construite noi centrale termice, nucleare și hidroelectrice. Și aici apar mari probleme de mediu. Faptul este că toate centralele electrice, luate împreună, transformând energia combustibilului sau a căderii apei în energie electrică care poate fi utilizată în fiecare casă, emit multe substanțe nocive în aer. Acest lucru duce la faptul că clima Pământului se schimbă treptat: gheața din Antarctica începe să se topească, iar țările de coastă se află sub amenințarea inundațiilor. Ploile se dovedesc a fi atât de acre, încât pădurile și câmpurile spălate de aceste ploi pur și simplu pier. Și câte probleme aduc accidente la centralele nucleare!

Pentru viață cu confort, la care ne străduim atât de mult, trebuie să plătim cu distrugerea pădurilor și inundarea orașelor! Aceasta este o problemă foarte gravă. Dar puteți găsi o ieșire din aproape orice problemă. Cea mai simplă soluție care ne avantajează pe majoritatea dintre noi din punct de vedere economic este să învățăm să folosim energia de care dispunem cât mai eficient și mai ecologic posibil!

Studiul tipurilor de surse de energie, structura producției și consumului de energie și caracteristicile consumului de energie din țara noastră ne permite să formulăm concluzii:

 1. sursele de energie sunt împărțite în regenerabile și neregenerabile;
 2. economia mondială se bazează pe combustibil, care nu este doar neregenerabil, ci provoacă și daune semnificative naturii și sănătății umane;
 3. energia stocată în diferiți purtători de energie poate fi utilizată pentru iluminat, încălzire și răcire, efectuarea de lucrări mecanice și alte scopuri utile. Această conversie a energiei se numește consum de energie;
 4. stadiul actual al consumului de energie poate fi numit distructiv al naturii, se caracterizează prin epuizarea resurselor energetice neregenerabile, supraexploatarea energiei regenerabile și o cantitate imensă de poluare care depășește capacitatea naturii de a le absorbi și neutraliza .

Economisirea energiei la domiciliu. Aceasta este o utilizare economică a resurselor naturale și, ca rezultat, economisirea de bani pentru facturile de utilități. Plătim pentru lumina de care nu avem nevoie, pentru apa pe care nu o consumăm. Plătim pentru căldura pe care o folosim pentru a încălzi strada.

Cei mai mari consumatori de energie electrică în serviciile publice sunt clădirile rezidențiale. Din toată energia consumată în viața de zi cu zi, 79% este cheltuită pentru încălzirea spațiilor, 15% este cheltuită pentru procese termice (încălzirea apei, gătitul etc. ), 5% din energie este consumată de aparatele electrocasnice și 1% din energia este cheltuită pentru iluminat, radio și televiziune.

Principiile de bază ale economisirii energiei în viața de zi cu zi:

 1. Folosiți energia eficient (nevoile noastre de energie trebuie să fie satisfăcute cu cea mai mică pierdere posibilă).
 2. Nu utilizați energie de calitate superioară celor necesare (de exemplu, înlocuirea energiei de calitate scăzută (căldură) cu energie de înaltă calitate (electricitate) atunci când nu este necesară).

S-a stabilit că 15-20% din energia electrică consumată în viața de zi cu zi se pierde din cauza unei simple gestionări incorecte. Cel mai mare consum de energie electrică dintr-un apartament revine furnizării de muncă: o sobă electrică, o mașină de spălat, un frigider, un ceainic electric, un fier de călcat și un computer staționar.

Cum să vă echipați casa pentru a reduce costurile cu utilitățile?

Izolarea și izolarea este primul pas care va asigura economii semnificative de energie. În funcție de starea pereților și a tavanului, pierderea de căldură poate fi de 20-80%. Cele mai mari surse de pierdere de energie sunt fisurile, pereții și tavanele, a căror izolație exterioară este absentă.

Ferestre noi - economii noi. Ferestrele vechi cu rame crăpate sunt o modalitate sigură de a pierde căldura, ceea ce înseamnă costuri crescute de încălzire și energie. Înlocuirea acestor ferestre cu ferestre noi și moderne va ajuta la economisirea a până la 50% din energie.

Încălzire rațională. Echipamentul de încălzire selectat trebuie să fie cu transfer termic ridicat și termostate automate. Pardoselile calde bazate pe radiații infraroșii s-au dovedit bine în această privință. Comparativ cu sistemele convenționale de încălzire prin cablu, acestea sunt capabile să economisească până la 20% energie.

Iluminat economic - iluminat organizat corespunzător. Iluminarea economică este facilitată de utilizarea lămpilor fluorescente și cu economie de energie. Deși astfel de lămpi au un cost ridicat, acestea economisesc 60-70% din energie și durează mult mai mult decât lămpile cu incandescență care sunt obișnuite pentru noi (de 7-8 ori). Organizarea competentă a iluminatului și economisirea de energie electrică vor permite utilizarea lămpilor locale, dacă nu este nevoie de iluminat general. Puterea luminii este controlată de regulatoarele instalate pe întrerupătoare.

Culori economice. Nu este un secret faptul că nuanțele luminoase reflectă bine lumina, prin urmare, dacă interiorul casei dvs. este realizat în culori deschise, acest lucru nu numai că va economisi energie electrică, ci și va spori vizual spațiul.

Economisirea energiei la utilizarea aparatelor electrice și la prepararea alimentelor. Cei mai consumatori de energie sunt sobele electrice. Consumul lor anual de energie electrică este de 1200-1400 kW. Pentru a fierbe 1 litru de apă într-un ceainic electric, aveți nevoie de două ori mai puțină energie electrică decât dacă ați fiert apă pe un aragaz electric. Adică, este logic, înainte de a găti mâncarea, să fierbeți cantitatea necesară de apă într-un ceainic electric și apoi să turnați apa într-o cratiță pe aragaz. Pentru a reduce costul electricității sau gazului la fierberea apei, puteți utiliza un termos de mare capacitate.

Una dintre condițiile pentru îmbunătățirea funcționării unui ceainic electric și a vaselor este îndepărtarea la timp a depunerilor de solzi și de carbon. Cântarul are o conductivitate termică scăzută, astfel încât apa dintr-un recipient cu cântare se încălzește încet. În plus, pereții vaselor izolate de apă printr-un strat de scară se încălzesc până la temperaturi ridicate, în timp ce fierul este oxidat treptat, ceea ce duce la arderea rapidă a vaselor. Depunerile de carbon pe fundul unei tigaie din fontă măresc cantitatea de energie electrică necesară pentru a o încălzi cu 30-50 la sută.

Frigiderul este un dispozitiv consumator de energie. Deoarece frigiderele sunt conectate constant la rețea, acestea consumă la fel de multă energie ca sobe electrice.

Există o serie de reguli pentru instalarea și întreținerea frigiderului, nerespectarea cărora va duce la o creștere inutilă a costurilor cu energia electrică din cauza funcționării sporite a frigiderului. Cu cât temperatura schimbătorului de căldură este mai scăzută, cu atât funcționează mai eficient și se aprinde mai rar. Când temperatura schimbătorului de căldură scade de la 21 la 20 de grade, frigiderul începe să consume cu 6% mai puțină energie electrică. De îngheț pe pereții frigiderului și congelatorului crește, de asemenea, costurile cu energia electrică cu 15-20 la sută.

Metodele eficiente de economisire a energiei atunci când utilizați mașina de spălat sunt reducerea frecvenței spălării și încărcarea completă. Dacă aveți nevoie de spălări zilnice, puteți utiliza un contor de energie electrică cu două rate sau funcția „Spălare întârziată" pentru a vă spăla noaptea la cea mai mică rată. Reducerea temperaturii și a duratei spălării reduce, de asemenea, costurile cu energia.

Puterea fierului este destul de mare - aproximativ un kilowat. Pentru a obține unele economii, rufele trebuie să fie ușor umede: prea uscate sau prea umede, trebuie să călcați mai mult, risipind energie suplimentară.

Pentru o funcționare eficientă și economică a aspiratorului, este esențială o bună curățare a recipientului pentru praf.

Economisirea energiei electrice atunci când se utilizează echipamente de radio și televiziune. O cantitate mare de energie electrică este cheltuită pentru funcționarea pe termen lung a echipamentelor de radio și televiziune, de multe ori funcționând simultan în mai multe camere ale unui apartament. Calculele arată că, dacă a fost posibil să se reducă sarcina de iluminare și timpul de vizionare TV în fiecare familie cu 10% sau 40-60 minute, atunci, pe apartament, consumul de energie electrică în viața de zi cu zi ar putea scădea cu 50 kWh sau cu 4% din nivel.

Un exemplu izbitor de risipă de energie fără sens este un televizor modern oprit. Sursa de alimentare și unele dintre circuitele electronice ale televizorului sunt sub tensiune constantă pentru a se asigura că sunt recepționate comenzile de la telecomandă, iar electricitatea este consumată aici sub formă de căldură de la sursa de alimentare. Conform datelor producătorilor, nivelul consumului de energie electrică în modul „sleep", în funcție de modelul și anul de producție al televizorului, variază de la 0, 2 la 10 wați pe oră. Adică, când vă uitați la televizor 5 ore pe zi, consumul anual inutil de energie electrică de la un televizor va fi de cel puțin un kilowat și jumătate, dar acest lucru se aplică doar celor mai noi modele cu ecrane LCD. Un televizor convențional va consuma între 34 și 68 de kilowați pe an.

Cuptorul cu microunde consumă aproximativ 3 kilowați pe oră în modul de așteptare și funcționează mai puțin de o oră pe zi. Nu este dificil să calculăm că, într-un an, cuptorul va cheltui 25 de kilowați practic inactiv.

Una dintre modalitățile puțin cunoscute și eficiente de a economisi energie este obiceiul de a scoate ștecherul dispozitivelor electronice de uz casnic din priză chiar și după oprirea acestora cu butonul Pornit / Oprit. Consum aproximativ de energie electrică în modul Stand-by (pentru o oră de inactivitate):

 • imprimante cu jet de cerneală și laser - de la 2 la 4 W;
 • aragaz electric cu comanda electronica - 3 W;
 • telefoane fără fir (consumator - bază) - 1 W;
 • încărcătoare de diferite tipuri, în principal pentru telefoane mobile - 1 W.

Un computer mediu consumă 350 de wați pe oră. Adică, ca lămpile cu incandescență de 3-4 sute de wați. Dacă, după ce ați părăsit computerul mai mult de 20 de minute, îl puneți în „modul de repaus", acesta va echivala cu stingerea luminilor din două camere.

Informațiile teoretice despre economisirea energiei în viața de zi cu zi ne permit să tragem concluzii:

 1. clădirile rezidențiale sunt cei mai mari consumatori de energie electrică în serviciile publice. Economisește obiecte în viața de zi cu zi: căldură, electricitate, apă și gaz;
 2. cele mai mari costuri de energie electrică într-un apartament sunt pentru asigurarea funcționării unei sobe electrice, mașină de spălat, frigider, ceainic electric, fier de călcat și computer;
 3. consumul mediu de energie electrică pentru fiecare familie crește anual, iar motivul pentru aceasta este nu numai o creștere a numărului de diverse aparate de uz casnic, ci și analfabetismul nostru în materie de economisire a energiei electrice; s-a constatat că 15-20% din energia electrică consumată în viața de zi cu zi se pierde din cauza unei simple gestionări necorespunzătoare;
 4. Există multe modalități de a economisi energie în casă, a căror utilizare este esențială în reducerea pierderilor de energie inutile și a costurilor lunare ale utilităților.

Informațiile colectate și analizate din surse primare mi-au permis nu numai să mă familiarizez cu problema economisirii energiei în viața de zi cu zi la un nivel mai profund, ci și-am sporit competența în această materie, adică am rezolvat cu succes sarcinile 1-3 pentru a le realiza scopul meu.

Mai mult, pentru a dezvolta un produs al proiectului, am avut nevoie să obțin informații de la colegii de clasă și părinții lor despre familiile în care economisesc resurse energetice și în care familiile nu înțeleg încă importanța economisirii energiei, adică pentru a rezolva problema 4 Pentru aceasta, împreună cu managerul de proiect (profesorul de fizică) a fost elaborat chestionarul „Cheltuie familia ta cu energie? ". La una dintre lecțiile cursului electiv de economisire a energiei, profesorul de fizică i-a invitat pe elevi să răspundă la întrebările chestionarului pentru a dezvolta lecția finală, la care prezentarea proiectului meu ar trebui să aibă loc conform planului.

Scopul sondajului: să afle în ce familii economisesc resurse energetice și în care familii nu înțeleg încă importanța economisirii energiei. Cea mai mare dificultate a apărut în selectarea întrebărilor: dacă luăm în considerare toate sfaturile privind economisirea energiei, pe care le-am cunoscut atunci când studiez sursele primare, atunci ar fi trebuit să existe 30-33 dintre ele, dar acestea sunt prea multe, deci A trebuit să mă limitez la doar 12 întrebări care afectează situațiile cu care fiecare membru al familiei se ciocnește zilnic. Sarcina a fost aceea de a implica părinții colegilor mei în cooperare, pentru că, în acest caz, eficiența muncii la proiect ar crește considerabil. Întrucât inițial nu eram siguri că părinții noștri ne vor susține, am imprimat o cerere pe pagina de titlu a chestionarului: „Dragi părinți! Dacă sunteți interesat de problemele de economisire a energiei și dacă doriți să participați la viața copilului dumneavoastră, vă sugerăm să susțineți proiectul nostru și să răspundeți la chestionar împreună. Mulțumesc! ".

Un psiholog școlar a contribuit la dezvoltarea unei scale pentru evaluarea rezultatelor chestionarului. Chestionarul a fost copiat și distribuit familiilor colegilor mei. La sondaj au participat 25 de familii. Respondenții au fost rugați să răspundă la 12 întrebări. Rezultatele chestionarului au fost analizate și au fost trase concluziile corespunzătoare.

Cercetările au arătat că:

5 familii (20%) - folosesc electricitatea foarte risipitor.

9 familii (36%) - nu s-a dezvoltat încă un stereotip stabil al unei atitudini atente față de electricitate.

11 familii (44%) au o abordare competentă și responsabilă a utilizării energiei electrice.

Concluzie (concluzii)

După ce am terminat proiectul, am simțit satisfacția față de munca depusă, pentru că tot ce a fost conceput a funcționat. Am reușit să aleg un subiect de proiect care să fie cu adevărat relevant, să formulez o problemă foarte importantă referitoare la orice persoană - consumatorul de energie și plătitorul facturilor de utilități. Problema prezentată în proiect a fost rezolvată cu succes, deoarece am reușit să-i conving pe colegii mei de clasă că, dacă abordezi temeinic problema economisirii, atunci trebuie să începi cu amenajarea casei tale. Calculele reale ale economiilor pentru utilități, împrumutate din surse primare, au dovedit că utilizarea sfaturilor pentru economisirea energiei acasă necesită de la toți nu costuri materiale și timp, ci doar dorință.

În plus, proiectul are o semnificație practică importantă:

 • activități științifice și educaționale - popularizarea în rândul colegilor de clasă a necesității unui consum rezonabil și atent de energie în viața de zi cu zi prin eliberarea și distribuirea unui produs de proiect - broșuri printre cei care doresc;
 • atragerea atenției școlarilor asupra problemei conservării energiei, rezolvarea care înseamnă reducerea pierderilor nejustificate de energie, creșterea nivelului lor de viață, conservarea mediului și stimularea dezvoltării economiei.

Din păcate, nu voi mai putea lucra la acest proiect la școală, deoarece sunt în ultimul an. Cel mai probabil, voi găsi oameni cu gânduri similare din clasa a X-a care vor fi de acord să continue să lucreze la un proiect pe această temă. Aș recomanda ca aceștia, în cadrul proiectului, să implice elevi de școală primară (pentru a susține un concurs de desen) și manageri intermediari (un concurs de afișe, eseuri, eseuri, proiecte) privind problema conservării energiei, adică acoperă toate legăturile procesului de învățare astfel încât fiecare elev să contribuie personal la rezolvarea acestei probleme.