Cum să economisești energie într-un apartament și o casă privată?

Nimeni nu a anulat plata pentru utilități, dar atunci când proprietarul primește din nou chitanțe, de multe ori cade în transă din suma totală. Cea mai mare parte este consumată de electricitate, mai ales când vine vorba de o locuință privată. Cu toate acestea, puteți și ar trebui să economisiți pe el. Și nu contează unde te afli: într-un apartament, într-o casă de țară sau într-o casă de țară.

Costurile cu energia electrică pot fi reduse în diferite moduri

Sfaturi de bază pentru economisirea energiei

Desigur, este imposibil să ținem evidența fiecărui membru al familiei, astfel încât acesta să stingă luminile după sine și să folosească aparatele electrice în mod rațional. Dar puteți urma sfaturi care vă vor ajuta să vă reduceți semnificativ facturile la energie.

Inițial, trebuie să înțelegeți care sunt dispozitivele care consumă cel mai mult energie. De obicei, acestea includ unități cu elemente de încălzire, de exemplu: un aragaz multiplu, mașină de spălat, boiler sau pardoseală încălzită.

Pe lângă ele, există și alte ustensile de bucătărie:

 • Ceainic electric;
 • Cuptor electric;
 • Cuptor electric;
 • Semineu electric;
 • Frigider;
 • Maşină de spălat vase;
 • Incalzitor electric;
 • Brutar;
 • Prajitor de paine;
 • Fier;
 • Uscător de păr și altele.

Mai mult, nu uitați de echipamentele de construcții: mașină de găurit cu ciocan, burghiu, betoniere, șurubelnițe, uscătoare de păr de construcție și alte unități.

Pentru a economisi cât mai mult energie electrică, trebuie să selectați cu atenție toate aparatele și aparatele de uz casnic. Acordați atenție nu numai categoriei de preț și aspectului, ci studiați cu atenție și caracteristicile (putere, nivel de consum de energie electrică pe oră).

Învață să economisești cu noi obiceiuri

Vă puteți reduce costurile cu energie cu noi obiceiuri. S-a observat că atunci când oamenii intră într-o casă sau într-un apartament, aprind luminile în toate camerele deodată, chiar dacă locuiesc singuri. Întrebarea este, pentru cine luminează încăperile rămase dacă urmează, de exemplu, să petreacă seara în bucătărie. Prin urmare, experții recomandă insistent dezvoltarea unor obiceiuri utile care vă vor reduce facturile la electricitate:

 • Încercați să utilizați lumina naturală. Nu este nevoie să aprinzi luminile la primul nor;
 • Evitați „modul de așteptare" dacă nu este absolut necesar. Cert este că în acest mod echipamentul absoarbe și energie electrică, deși nu în volume foarte mari, dar totuși;
 • Când părăsiți o cameră în alta, ar trebui să stingeți luminile și aparatele care consumă energie.

Mai mult decât atât, pentru a face camera luminoasă în interior, trebuie să lucrați la interior. Lăsați camera să fie decorată în culori deschise. Suprafețele oglinzilor ajută și la rezolvarea acestei probleme. De exemplu, o oglindă instalată vizavi de o fereastră poate face camera mai luminoasă.

Lămpile instalate corespunzător vor ajuta, de asemenea, la minimizarea facturilor la utilități. Trebuie să înțelegeți că camera nu are nevoie de corpuri de iluminat suplimentare, mai ales dacă au instalată o lampă slabă.

De fapt, aceste sfaturi te ajută să economisești la iluminat, iar dacă le urmezi, poți economisi 60-70% din energie electrică.

Utilizarea lămpilor LED este o modalitate bună de a economisi energie electrică

Sfaturi suplimentare pentru economisirea energiei

Există multe metode eficiente de a economisi energie electrică în apartamentul și casa dvs.

Să ne uităm la cele mai comune:

 1. Asigurați-vă că ștergeți în mod regulat lămpile și abajururile de murdărie. Se știe că cu cât corpul de iluminat este mai murdar, cu atât lumina pe care o produce este mai slabă. De asemenea, trebuie să folosească mai multă putere.
 2. Încercați să utilizați numai lămpi de economisire a energiei. Aceasta este cea mai eficientă metodă de a economisi bani și este foarte simplă. Este suficient să scoateți vechile lămpi convenționale din toate corpurile de iluminat și să le înlocuiți cu unele economice. Ele pot fi fluorescente sau LED. Desigur, astfel de lămpi sunt mai scumpe decât predecesorii lor, dar experții cred că în viitorul apropiat, din cauza cererii mari, prețul va scădea semnificativ.
 3. Utilizați reflectoare de căldură pentru a ajuta la reducerea pierderilor de căldură. În acest caz, trebuie să cumpărați ecrane speciale sau să le faceți singur. Acest lucru se poate face după cum urmează: trebuie să lipiți folie (de calitate alimentară) pe carton. Un astfel de ecran îl poate înlocui cu ușurință pe unul achiziționat. Instalând-o în spatele bateriei, puteți crește căldura cu câteva grade. În plus, căldura nu va curge în stradă sau în perete, ci va rămâne în interior.
 4. O regulă importantă de reținut este: „Când părăsiți camera, opriți iluminatul electric". Destul de ciudat, funcționează grozav. Poate că inițial această recomandare va părea stupidă din cauza faptului că ajută la reducerea facturilor cu doar bănuți. Gândește-te însă cât de mult poți reduce consumul de lumină pe parcursul unui an întreg! Pentru a nu uita să stingeți luminile, cel mai bine este să plasați inițial comutatoarele convenabil (lângă ieșire, de exemplu). Sau agățați mici „note de memento" lângă ele.
 5. Dacă izolați o casă sau un apartament, va fi posibil să păstrați căldura în cameră, economisind astfel energie pe dispozitivele de încălzire. Este mai ușor să înlocuiți ferestrele vechi din lemn cu geamuri termopan noi decât să le izoleți pentru iarnă din obișnuință. Trebuie remarcat faptul că până la 50% din căldură poate fi pierdută prin ferestre de calitate scăzută, ceea ce înseamnă că chiar dacă bateriile funcționează la capacitate maximă, casa sau apartamentul va fi în continuare rece.

Într-o casă de țară, ar trebui să vă gândiți la izolarea fațadei. Acest lucru se poate face folosind spumă de polistiren sau vată minerală.

Nu uitați de reparațiile cosmetice. Un interior in culori deschise face incaperile dintr-un apartament sau casa mai luminoase, ceea ce inseamna ca corpurile de iluminat vor trebui aprinse mai tarziu. Dacă, de exemplu, pereții sunt decorați în culori închise, camera va fi întunecată tot timpul și va trebui să aprindeți constant lămpile.

Folosește tehnologia cu înțelepciune

Unii oameni cred în mod eronat că dacă lăsați electrocasnicele în priză și nu le folosiți, acestea nu vor consuma energie electrică. În realitate, acesta este un mit. Experții recomandă oprirea tuturor echipamentelor pe care nu le folosim. Acest lucru se aplică unui prăjitor de pâine, fierbător electric, blender, aparat de cafea și alte aparate. De asemenea, este recomandat să opriți gadget-uri precum un computer și un laptop, în loc să le puneți în „modul de repaus". Încărcătoarele, imprimantele, scanerele și faxurile ar trebui să fie oprite atunci când nu sunt utilizate.

Trebuie remarcat faptul că ghirlanda și șemineul decorativ consumă multă energie. În general, toate aparatele de uz casnic și aparatele pe care o persoană nu intenționează să le folosească în acest moment ar trebui să fie oprite, chiar și de la prize. Trebuie să-ți înveți întreaga familie la asta. Drept urmare, facturile de energie electrică vă vor surprinde și vă vor încânta cu siguranță.

Cum să economisești energie într-o casă privată

Sistemul Smart Home s-a dovedit foarte bine. Este destul de scump și se va plăti de la sine pentru o lungă perioadă de timp într-un apartament mic, dar pentru o casă de țară este o opțiune ideală și eficientă pentru economisirea aproape a tuturor plăților. Acest sistem vă permite să economisiți la: încălzire, funcționarea aparatelor, iluminat. Dar mai întâi lucrurile.

Incalzi

Climatizarea vă va permite să distribuiți corect temperatura aerului în incintă în timpul absenței sau prezenței rezidenților. Este întotdeauna posibilă modificarea intensității de încălzire a pardoselilor sau caloriferelor, în funcție de vremea în afara ferestrei. De exemplu, dacă proprietarii sunt plecați pentru o perioadă lungă de timp, podelele s-ar putea să nu fie încălzite deloc, ci doar încălzite pentru sosirea lor. Această abordare, când trebuie să plătești doar pentru ceea ce consumi, este benefică.

Funcționarea dispozitivelor

O aplicație de pe telefon vă permite să porniți și să opriți aparatele care sunt conectate la prize inteligente. În plus, puteți seta un program de lucru. Acest lucru este foarte convenabil cu un aragaz multiplu, aparat de cafea și ceainic. Mai mult, o priză inteligentă se poate opri atunci când sistemul întrerupe curentul celui care este conectat, de exemplu: o sobă electrică sau un fier de călcat. Toate acestea pot fi reglate folosind sistemul Smart Home.

Iluminat

Senzorii de mișcare vă permit să nu vă gândiți la aprinderea și stingerea luminilor. Iluminatul se aprinde automat, urmând traiectoria mișcării membrului familiei. Adică când, de exemplu, proprietarul intră în bucătărie de pe coridor, lumina din bucătărie se aprinde, dar pe coridor, dimpotrivă, se stinge.

Poți economisi bani într-o casă privată, dar și într-un apartament, cu ajutorul aparatelor de aer condiționat. Trebuie doar să alegeți aparatul de uz casnic potrivit cu puterea necesară și nu uitați să îl opriți atunci când nu este necesar.

Cum să economisești energie într-un apartament

Pentru a reduce facturile la utilități pentru energie electrică, trebuie să urmați o serie de reguli. Este necesar să păstrați ferestrele și corpurile de iluminat curate; atunci când sunt murdare, acestea tind să întunece lumina din cameră.

Trebuie să utilizați dispozitive de iluminat cu economie de energie; acestea strălucesc mai puternic și consumă mult mai puțină energie decât lămpile convenționale.

Atunci când achiziționați aparate electrice, trebuie să acordați atenție specificațiilor tehnice. Adică, o mașină de spălat cu o capacitate de 5 kilograme este irațională pentru o singură persoană să o folosească. Același lucru este valabil și pentru fierbătorul electric. Nu este nevoie să luați un volum mare dacă o persoană își petrece toată ziua la serviciu și trăiește singură.

Stingeți întotdeauna luminile când părăsiți camera și învățați-i pe restul familiei să facă același lucru. Nu uita de încărcătoarele din prize și de computerele pornite, chiar dacă ai ieșit din casă doar pentru puțin timp.

Urmând aceste recomandări, reguli și sfaturi, puteți economisi în mod semnificativ energia electrică în apartamentul și locuința dumneavoastră privată.