Economie de energie - ce este și de ce este nevoie

Utilizarea rațională a energiei electrice nu este doar o preocupare pentru buget. Aceasta este o contribuție conștientă la conservarea mediului, care nu necesită abandonarea nivelului obișnuit de confort.

lampadare pentru iluminat si economisire a energiei

De ce trebuie să economisiți energie

Cel mai evident beneficiu al economisirii energiei este reducerea cheltuielilor personale sau familiale, precum si prelungirea duratei de viata a corpurilor de iluminat. Astfel, stingerea luminilor în încăperile în care nu este nimeni, spălarea lămpilor, instalarea lămpilor economice și alte măsuri pot economisi mai mult de jumătate din factura lunară la electricitate. Și pur și simplu oprirea dispozitivelor neutilizate din rețea - un televizor, computer, tabletă, telefon etc. - reduce consumul de energie cu o medie de 300 kWh pe an. Acesta este consumul lunar de energie electrică al unei familii de trei!

Organizația de mediu Greenpeace îndeamnă să economisească energia pentru a salva planeta de schimbările climatice. Astfel, conform Institutului Mondial de Resurse (WRI), în 2021 energia a reprezentat 76% din emisiile globale de gaze cu efect de seră care accelerează încălzirea globală.

Grupul Interguvernamental pentru Schimbări Climatice (IPCC) consideră că o creștere a temperaturii medii pe planetă cu peste 1, 5 ° C va duce la o creștere a nivelului Oceanului Mondial, va crește frecvența secetelor și inundațiilor și va pune în pericol existența multor specii de plante și animale. Schimbările globale au început deja, iar topirea gheții arctice este dovada acestui lucru.

Omenirea are în continuare posibilitatea de a preveni o catastrofă ecologică, inclusiv prin măsuri de conservare a energiei. Dar dacă temperatura medie a atmosferei crește cu două grade, situația va scăpa de sub control și consecințele vor fi ireversibile.

Eficiență energetică și economie de energie

În 2009, a fost adoptată Legea „Cu privire la economisirea energiei și îmbunătățirea eficienței energetice". Principiile sale principale:

 1. Utilizarea rațională a resurselor energetice.
 2. Sprijin și stimulare a proiectelor de economisire a energiei.
 3. Contabilizarea consumului de energie electrică folosind contoare.
 4. Creșterea eficienței economisirii energiei, inclusiv utilizarea produselor care consumă cel mai puțin energie, precum lămpile fluorescente, aparatele electrocasnice de clasa A.
 5. Organizarea de evenimente tematice. De exemplu, instituțiile publice discută despre achiziționarea de echipamente cu o clasă de eficiență energetică ridicată, reglementarea funcționării aparatelor de aer condiționat și instalarea senzorilor de mișcare.

Un program/plan de economisire a energiei pentru reducerea consumului de energie poate fi intocmit pentru orice organizatie si chiar pentru o locuinta.

controlul luminii pentru economisirea energiei

Automatizarea iluminatului pentru a economisi bani

O parte importantă a tehnologiilor de economisire a energiei o reprezintă „dispozitivele inteligente" pentru automatizarea funcționării dispozitivelor de iluminat. Acestea includ:

 • Dimmer-uri. Acestea vă permit să controlați de la distanță luminozitatea luminii folosind telecomandă, comenzi vocale, palme.
 • Senzori de miscare. Ei reacționează la mișcări și sting lumina atunci când nu este nimeni în cameră. Sunt instalate la scari, lifturi, in verande si depozite.
 • Senzori de prezenta. Dispozitive mai sensibile care captează chiar și cele mai mici mișcări, cum ar fi ochii care clipesc. Senzorii de prezență nu vor lăsa lumina să se stingă dacă unul dintre membrii familiei stă pe scaunul preferat pentru a citi o carte.
 • Senzori de lumină. Reglați luminozitatea luminii artificiale în funcție de nivelul de lumină naturală. Aceste dispozitive funcționează de obicei împreună cu senzori de mișcare sau prezență.
 • Cronometre. Asigurați-vă că lumina se aprinde și se stinge la ora programată.
femeie care studiază programul de economisire a energiei

Utilizarea lămpilor economice

Anterior, lămpile cu incandescență erau folosite pentru iluminat. În interiorul lor, în vid, se află un filament refractar de tungsten. Când trece un curent electric prin el, acesta se încălzește și începe să strălucească. Temperatura filamentului de wolfram atinge 2600-3000°C. De aceea, un bec incandescent este atât de fierbinte când este stins - lăsați-l să se răcească înainte de a-l ridica.

O alternativă progresivă sunt lămpile cu economie de energie (fluorescente). Sunt umplute cu un amestec de argon sau neon cu vapori de mercur. Când electronii intră în contact cu atomii de mercur, se produc radiații ultraviolete. Se transformă în lumină vizibilă atunci când trece prin sticlă acoperită cu o substanță specială - un fosfor (derivat din cuvântul latin „lumen" - „lumină" și grecescul „foros" - „lagăr").

Avantajele lămpilor fluorescente:

 1. Durabilitate - de la 6 la 15 mii de ore de ardere continuă. Aceasta este de aproximativ 20 de ori mai lungă decât lămpile cu incandescență.
 2. Energia maximă este convertită în lumină - datorită absenței costurilor pentru încălzirea filamentului, ca în lămpile cu incandescență.
 3. Alegerea temperaturii culorii. Așadar, lumina caldă este mai potrivită pentru dormitor, făcând camera mai confortabilă, iar lumina rece pentru birou, ajutând la concentrare.
 4. Eliberează căldură minimă. Din acest motiv, lămpile fluorescente sunt compatibile cu lămpile cu elemente din plastic.
 5. Chiar flux de lumină. La lămpile cu incandescență, lumina se deplasează doar de-a lungul filamentului de tungsten, în timp ce la lămpile fluorescente se deplasează pe întregul volum. Acest lucru reduce oboseala ochilor, cu condiția ca lampa să aibă o frecvență minimă de pâlpâire. Dacă un computer, un smartphone sau alte dispozitive vor fi folosite în interior, se recomandă să alegeți lămpi cu un coeficient de ondulare de cel mult 5%.

Pornirea și oprirea frecventă a luminii poate reduce durata de viață a lămpilor fluorescente, așa că este mai bine să nu le folosiți cu senzori de mișcare și alte comenzi. De asemenea, nu trebuie să uităm că mercurul și fosforul sunt conținute în balon. Pentru a preveni intrarea acestor substanțe în mediul natural, lămpile economice nu pot fi aruncate împreună cu alte deșeuri, acestea fiind acceptate la puncte speciale.